mast na psí tlapky

Jak pečovat o psí tlapky v zimě

6. 2. 2019

V zimním období musíte více pečovat nejen o sebe, ale také o svého psa a jeho tlapky. Ty totiž v zimě dostávají pěkně zabrat. 

Na co si dát pozor a jak o psí tlapky v zimě pečovat, se dozvíte v tomto článku.

Strašák jménem posypová sůl

Psy ve městech trápí zejména posypová sůl a kamínkový posyp na ulicích. Jejich vlivem dochází k podráždění psích pacek a ke vzniku nepříjemných vyrážek. To ale není jediné riziko, které posypová sůl představuje. Psi mají totiž tendenci si po procházce olizovat packy, a to u nich může vyvolat zažívací potíže.  

Základní pravidla péče o tlapky v zimě

Na psí tlapky působí v zimě celá řada vnějších vlivů. Ty mají za následek popraskané packy, vysušenou kůži, ale také nepříjemné vyrážky a ekzémy. V zimě proto věnujte péči o packy větší pozornost.

  1. Stříhejte psům dlouhé chlupy na tlapkách – jestliže máte doma dlouhosrsté plemeno, které má hodně chlupů na tlapkách, nezapomeňte psovi chlupy na tlapkách ostříhat, aby se na ně nenabaloval při chůzi sníh. Pokud je totiž neostříháte, pes si dané místo začne vylizovat či okusovat, a tak hrozí riziko vzniku ekzémů,
  2. Po každé procházce umývejte tlapky vodou – úplně tím nejmenším, co můžete udělat, je, umýt psovi po procházce tlapky vodou. Tak z nich odstraníte nepříjemnou posypovou sůl, která může způsobovat celou řadu problémů,
  3. Používejte speciální krémy – i na své pokožce vidíte, jak jí zima škodí. Mažte proto nejen sebe, ale i svého chlupatého čtyřnohého kamaráda. Ideální bude, když před a po každé procházce psovi namažete polštářky a meziprstní prostory. Tím se vyhnete podráždění a popraskání kůže na tlapkách, 
  4. Botičky na psí tlapky – někteří pejskaři si nemohou vynachválit botičky na psí tlapky, které totiž neslouží pouze jako ochrana při poranění, ale také jako ochrana před mrazem a působením posypové soli. Pejsek vám za ně bude vděčný i při dlouhých výletech na přemrzlém sněhu. Ideální jsou také pro dlouhosrstá plemena.

Čím mazat psovi v zimě tlapky?

K mazání psích tlapek často lidé sáhnou po vazelíně nebo oblíbeném kokosovém oleji. My vám ale doporučujeme tyto dva produkty: 

  1. Skvělým tipem je 100 % bio bambucké máslo, které seženete v e-shopu PesPotěší. Tento hojivý krém neobsahuje žádné parabeny ani jiné umělé přísady. Na tlapkách vašeho psa vytvoří ochrannou vrstvu, která je ochrání před sněhem, ledem a posypovou solí.
  2. Úžasná je také konopná mast s rakytníkem, která chrání pokožku psa před poškozením a pomáhá při citlivé atopické pokožce. Mast je zcela bez přidaných dráždivých chemikálií a parfemací. Díky vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin a vitamínů má skvělé regenerační vlastnosti. Působí protizánětlivě a antimykoticky. Mast seženete například v butiku My Label na Petrském náměstí v Praze nebo v prodejně DOGG v Holešovicích.