5 důvodů, proč si hrát se psem

27. 11. 2018

Moc dobře víme, že hraní se psem, to není jen tak! A vybrat kvalitní hračku je taky trochu věda. Proto v našem průvodci najdete i originální obchod Petit Ami, kde se skrývá spoustu hračkových pokladů pro vaše mazlíčky. Nejdřív si ale pojďme říct, proč je vůbec hra tolik důležitá!

1. utužování vztahu s páníčkem

Hra je aktivita, která vytváří mezi vámi a vaším pejskem velmi silné pouto. Stejně jako je tomu u lidí, rozvíjení sociálních kontaktů je velmi důležité i pro psy a potažmo tedy ve vztahu páníček – pes. Během hry se navíc učíte o svém psovi spoustu věcí - jak reaguje, co se mu líbí, jak vypadají signály těla, pomocí kterých s vámi komunikuje. Ve vašem vztahu tak s každou hrou prohlubujete vaše porozumění, které je tolik důležité v mnoha dalších situacích, které spolu v životě zažijete.

2. rozvoj správných návyků

Hra neučí psa jen jak nejlépe chytit balonek nebo dát ještě víc síly do přetahovačky s páníčkem. Hrou se pejsek učí také velmi důležitá pravidla, která se opakují i v běžném životě. Představte si právě to přetahování – pejsek musí mít sám sebe pod kontrolou, vědět, že na povel má hračku pustit, kdy ji může zase chytit a že se nemá zakusovat páníčkovi do kalhot. Takhle by se dalo pokračovat mnohem déle. Spousta pravidel, která si určíte ve hře, půjde dobře aplikovat i na běžné situace v životě a mnohokrát je oceníte.

3. lepší přivolání

Pokud je pes zvyklý hrát si hlavně sám nebo s ostatními psími parťáky, pravděpodobně pro něj budete mnohem méně zajímavější, když na něj voláte, aby přišel. Stáváte se tak totiž tím, kdo přerušuje hru s ostatními, uvazuje na vodítko, odvolává od skvělé rozhrabané díry plné myší, z vody apod. Když si potom bude moci vybrat, mnohem pravděpodobněji se rozhodne zůstat u zábavy, kterou právě má. Když si však dáte záležet na tom, abyste pro svého pejska nebyli jen vychovateli, ale skvělými parťáky a potencionálním zdrojem úžasné zábavy, rozhodování pro něj bude mnohem jednodušší. Pejsek pak za vámi přiběhne s nadšením a potažmo vám i odpustí, když bude přivolání spojené třeba s koncem procházky.

4. stimulace těla i mozku

Hlavně mladí psi potřebují během dne spoustu příležitostí k učení a zábavě, aby se správně rozvíjeli, nevěnovali se zakázaným činnostem a tolik „nezlobili“. Pokud bude mít váš psí kámoš dostatek příležitostí k učení se novým věcem, které občas proložíte zábavou i odpočinkem, bude vaše společné soužití mnohem příjemnější.

5. alternativa odměn v podobě pamlsků

Když se řekne odměna, jako první si většina z nás představí nějaký pamlsek. Jenže co když je náš hafan pořádný gurmán a jen tak něco mu nechutná? Nebo co když prostě daleko víc miluje řádění s balonkem? Učíte-li svého psa slušnému psímu vychování, nebo se třeba věnujete přímo nějakému psímu sportu, nezapomeňte občas na jinou odměnu, než jsou pamlsky. Pro pejska to bude vítaná změna a do tréninku přinesete nový rozměr radosti.

Teď už tedy víte, že hraní je nejen zábava, ale také moc užitečná aktivita. Váháte, kde vybrat pro vašeho pejska tu nej hračku? Stavte se v obchodě Petit Ami kousek od Dejvické. Sympatická majitelka Laura tam má nejen skvělé kafe pro páníčky, krmení pro pejsky a vychytané outfity pro psí parádníky, ale také skvělé hračky. My z Dog city Life jsme je otestovali hned na několika chlupáčích, hlavní hvězda Mája si tu vybrala odolný gumový kroužek, protože jinak zničí prostě všechno. Otestovali jsme i parádní kostičku, která je zas skvělou alternativou klacku, který může pejskům způsobit při hře pěknou paseku. A pro citlivé čumáčky, kteří mají raději plyšové hračky jsme vybrali krásnou slepici z bio bavlny. Všechny hračky se pyšní francouzskou značkou Martin Sellier. Hračky jsou vyrobené ze 100% kaučuku, bambusu, bavlny nebo konopí. Plyšáci jsou z bavlny, která se barví pouze bylinkami ve vodní lázni, takže si můžete být jisti, že jsou šetrné nejen k přírodě, ale také zdravé a bezpečné pro vašeho psího kamaráda.