Pejsek a petardy

30. 12. 2018

Aneb co dělat, když se váš pes bojí petard

Lidé slaví, psi trpí. Řeč je o silvestrovských oslavách, které každoročně potrápí nejednoho chlupáče.

Každý pes je jiný a u každého je velikost strachu různá. Někte se bojí petard již od štěněčího věku, u některého přichází strach později, často po prožití nějaké nepříjemné události. Najdou se ale i tací, u kterých může strach z petard přejít až do fóbie z intenzivních zvuků. Zde je ale již na místě pomoc odborníka.

Pro majitele psa není snad nic horšího, než koukat na klepajícího se pejska a nevědět, jak mu pomoci. Právě proto jsme pro vás připravili alespoň základní způsoby, jak zklidnit vašeho čtyřnohého miláčka.

Základní pravidla venčení na Silvestra

Než se pustíme do hlavních tipů, je důležité, abyste znali základní pravidla venčení psa na Silvestra. Je úplně jedno, zda se váš pes petard bojí, nebo ne. Stejně doporučujeme tato pravidla dodržovat, abyste předešli případným problémům. Nikdy totiž nemůžete dopředu vědět, jak váš pes bude na hozenou petardu reagovat.
  1. Venčete v době, kdy je relativní klid – venčení nenechávejte na pozdní hodiny, ale naopak se snažte vyvenčit psa co nejdříve, a to i za cenu toho, že s ním pak budete muset jít na Nový rok znova velmi brzo ráno.
  2. Nemějte psa na volno – psa byste měli mít v každém případě na vodítku, bez ohledu na to, zda se petard bojí, či nikoliv. Nikdy nemůžete vědět, co se může stát a jaká bude reakce vašeho psa, když před něj někdo hodí petardu. Do té doby i klidný pes může rázem zpanikařit.
  3. Použijte krátké a pevné vodítkona Silvestra mějte psa na krátkém vodítku, abyste měli celou situaci pod kontrolou. Vodítko by mělo být pevné, aby nedošlo k jeho přetrhnutí.
  4. Raději kšíry než obojek – počítejte s tím, že když se pes lekne, může se vám z obojku vyvléknout, proto raději volte na silvestrovské venčení kšíry.

Když už se pes petard bojí

Pokud se již pes petard bojí, měli byste se ho snažit nějakým způsobem zklidnit. Každý pes je individuální a na každého platí něco jiného, proto zkoušejte tak dlouho, dokud nenajdete nejvhodnější způsob.

Vaše chování je klíčové

Jestliže je pes vystresovaný a vy ho neustále uklidňujete a říkáte mu, jaký je chudáček, jen ho utvrzujete v tom, že je jeho strach opodstatněný. Ačkoliv je to těžké, zkuste být před svým psem v pohodě. Z vašeho hlasu i chování by měl cítit, že vás petardy nechávají klidnými. Než ho bez výsledku celý večer konejšit, raději ho zkuste efektivně zabavit.

Bandáž psa

Další možností je psa jemně svázat pomocí tzv. metody HALF WRAP. Použijte k tomu přibližně 5 centimetrů široký elastický obvaz, který jemně kolem psa omotejte. Úkolem této metody, založené na mechanické fixaci, je působit na nervový systém psa, a tím ho v krizové situaci zklidnit.

Střed bandáže byste měli umístit na hruď psa a poté obvaz postupně překřížit do písmene X, a to nejdříve na zádech a poté na břiše. Následně se opět vraťte k hřbetu psa a obvaz zavažte na uzel.

Pokud dáváte přednost rychlejšímu řešení, koupit si můžete speciální vestu na mechanickou fixaci.

Utišující přípravky

Ve chvíli, kdy již nic nepomáhá, budete muset sáhnout po nějakých utěšujících přípravcích určených speciálně pro zvířata. Vždy se ale poraďte se svým veterinářem. To platí zvláště v případě, že má váš pes nějaké zdravotní problémy.

Kvůli podávání jednou za rok k překonání akutní stresové situace, určitě nemusíte mít výčitky, že je psovi dáte. Navíc můžete vybírat z celé řady typů (tablety, gely, pasty), a to ať na chemické, nebo přírodní bázi. Klasická sedativa dávejte ale jen psům s velkou fóbií.

Hlavní problém je, že pokud se pes již petard bojí, těžko se tohoto strachu zbavuje. Mnoho věcí ale můžete ovlivnit a určitě můžete pejskovi pomoci, aby Silvestra zvládl relativně dobře. Hlavně ho nenechávejte doma samotného a i pejsky, které máte celý rok na zahradě, vezměte alespoň jeden den v roce k sobě do bytu. Kde jinde by se měli cítit více v bezpečí než u svých páníčků.

Přejeme vám krásného Silvestra a vašim chlupáčům co nejnižší míru stresu.