Láska prochází žaludkem

29. 11. 2018

Málokdo si uvědomuje, co opravdu znamená, pořídit si pejska. Většinou tedy malou, rozkošnou, chlupatou kouličku, která zakopává o vlastní tlapičky. Sotva si tenhle tvořeček uvědomí, že vy jste jeho nový rodič, upře na vás ten svůj dojemně zavlhlý pohled a je jasné, že budete jen těžko vzdorovat. Na tom není vůbec nic špatného, naopak. Všichni milovníci domácích mazlíčků chceme pro své miláčky jen to nejlepší. Samozřejmě je pak trochu komplikované odpustit jim snědený "fujtajbl" u popelnic, ačkoliv fan-tas-tic-ky voněl, anebo rozporcovanou pantofli, protože měla protivný odstín a prostě si o to říkala…

U zvířátek je více než u kohokoliv jiného platné klasické pořekadlo, že láska prochází žaludkem. Jak ale zařídit, aby pejskovi stačilo pojídat to, co je mu naservírováno do misky?

Kvalitní maso

Ač se vedou vášnivé diskuze o tom, jak moc je či není pejsek masožravec, jednoznačné je, že maso je pro něj nejlepší možný zdroj bílkovin. Bílkoviny jsoustavebním materiálem pro fungování jeho chlupatého tělíčka. Maso, především pak to kvalitní, obsahuje kromě celé řady vysoce užitečných a těžko nahraditelných aminokyselin i přirozený podíl tuku, to jest jednoduše stravitelného zdroje energie. Tuky jsou též známým nositelem chutí a vůní, čemuž těžko odoláváme i my, natožpak psíčci, honosící se čichovými senzory s mnohonásobně silnější citlivostí než máme my.

Hundebar

Co se stane s kvalitním masem, když ho zahřejete? Uvolní se tuky a porce se rozvoní. Stejný princip využíváme v Hundebaru. V naší kuchyni pracujeme s kvalitním, nutričně vhodným masem, resp. čistou svalovinou a kombinujeme jej s dalšími hodnotnými surovinami, které mají pozitivní vliv na zdravý vývoj a fungování psího organismu. Patří mezi ně na vitamíny bohatá zelenina a ovoce, sklizená v období svého vegetativního vrcholu, přílohy obsahující vlákninu, za studena lisované oleje, semínka a další ryze přírodní ingredience (např. mořské řasy, pivovarské kvasnice a bylinky). Psí senzory nemusíme nikterak obelhávat. Kromě výše uvedených surovin nepoužíváme žádná umělá dochucovadla, ani barviva, natož konzervanty. Není to potřeba! Psí nos velmi dobře rozezná kvalitní suroviny, a pokud má na výběr, dá jim jednoznačně přednost. Jakkoliv jsme si ty chlupáče domestikovali, nativní, tedy přirozený způsob krmení, postavený na čistě přírodních surovinách je jim stále nejbližší. Pro jejich organismus je nejjednodušeji stravitelný, proto jim jejich senzory říkají: "Ano, to je to, to chci."

Vaření v páře

Vaření v páře je léty prověřený a nejšetrnější možný způsob tepelného ošetření potravin, tj. zbavení potenciálních patogenů (bakterie, viry, paraziti) a zároveň zachování cenného přirozeného obsahu vitamínů, minerálů a dalších cenných látek. Zdraví je pro nás klíčové a netýká se zdaleka jen našich čtyřnohých přátel, ale i nás, páníčků.

Proto takto upravujeme suroviny, které mícháme pejskům do jejich porcí, abychom měli jistotu, že vše co opustí prostředí naší špičkové psí kuchyně, je v prvotřídní kvalitě. Každou porci navíc propočítáváme na míru aktuální potřebě každého pejska či fenečky. Jinou potřebu energie má neunavitelný aportér, jinou naopak elegantní společník či gaučák.

Každý z našich věrných přátel si zaslouží to nejlepší a kvalitní strava je základ. Především pak taková, u které znáte všechny ingredience, šéfkuchaře a můžete se spolehnout na pravidelné zásobování až do domu. Mimochodem, která služba pro lidi tohle umí?