Bezpečné venčení - známka se jménem

Bezpečné venčení…

13. 12. 2018

...aneb 7 způsobů, jak zajistit psímu cestovateli rychlý návrat domů

Známka s vyrytým jménem a telefonním číslem rozhodně není zbytečný módní doplněk. Mít svého psího kamaráda řádně označeného je bez nadsázky nutnost, a to nejen když máte doma chronického útěkáře. Nikdy bohužel nevíte, kdy se váš parťák něčeho lekne, vystartuje po něm jiný pes, bouchne petarda nebo zahřmí. I když si myslíte, že váš pes se třeba rachejtlí nebojí a nikdy by neutekl, může se to s jeho věkem a zkušenostmi kdykoliv změnit. Proto mějte svého pejska vždy označeného aspoň jedním z následujících způsobů. Předejdete tak nepříjemnostem a zajistíte mu rychlý návrat domů, když už by na nějaký průšvih došlo.    
  • Čip – v některých městech už teď povinnost jinde se nejspíš povinným stane od roku 2020. V roce 2020 pravděpodobně vejde v platnost novela veterinárního zákona. Čipování je bezesporu nejrozšířenější a nejdůležitější způsob označování psů. Nezapomeňte na to, že po aplikaci musí být čip zaregistrován v jedné z databází. Pokud se vám pejsek zaběhne, musí se najít někdo s čtečkou čipů, aby číslo konkrétního čipu zjistil.
 
  • Známka s vyrytým číslem – další levný a efektivní způsob, jak chlupáče označit. Na známku si nechte vyrýt jméno pejska a vaše telefonní číslo. Nálezce nemusí pejska vozit do útulku ani složitě zjišťovat komu patří. Prostě vám zavolá a domluvíte se na předání.
 
  • Tetování – může být buď v uchu, ve slabině, nebo na vnitřní straně stehna. Využívá se u některých psů s PP místo čipu nebo jako jeho doplněk. Podle čísla se dá pejsek dohledat v plemenné knize. Předpokladem je jednak čitelnost tetování a také to, že nálezce pozná nebo zjistí plemeno psa.
 
  • Šroubovací adresář na obojek – šroubovací adresář je levná a snadná cesta, jak svého chlupáče označit, aby se ke kontaktu nálezce hned dostal. Dávejte ale pozor, pokud máte vodomila. Některé adresáře mají tendence se otvírat, proto je lepší uzávěr zalakovat nebo zalepit.
 
  • Obojek/postroj s vyšitým číslem – spousta šikovných firem nabízí vyšití jména a čísla přímo na obojek nebo na postroj. Oproti známce je lépe viditelný, takže může být lepším řešením třeba u plachých psů.
  • Obojek s GPS – asi nejmodernější varianta označení pejska, kterou využijete hlavně když ho hledáte. Obojky se většinou spárují s mobilní aplikací a přesně víte, kde se váš parťák nachází. Nevýhodou jsou možná vyšší pořizovací náklady a horší využití v případě, že často venčíte v nedostupném terénu, kde je špatný signál. Pro chronické útěkáře ale nenahraditelný pomocník.
 
  • Známka z městského úřadu – každý pes by měl být zaregistrovaný v místě bydliště a měl by mít známku. To je jasná věc a neměli bychom na ní zapomínat přinejmenším kvůli možné kontrole. Podle čísla známky se ale také dá konkrétní pejsek dohledat. Pro potřeby hledání psa je to ale trochu zdlouhavý proces.

A naše rada na závěr?

Nejvíce používaným způsobem označování u nás je pravděpodobně čip. My doporučujeme čip kombinovat třeba se známkou s rytím, šťastný návrat domů tak budete mít „posychrovaný“ hned dvěma způsoby. No a především – dávejte na své mazlíčky pozor, pokud si nejste jisti přivoláním, voďte je na vodítku a pořádně trénujte poslušnost 😊 To je totiž základ vztahu mezi páníčkem a psem. A taky krok k bezproblémovému soužití s pejskem za jakékoliv situace.